Gå direkt till innehåll
​Fabriken har sänkt sitt oljeberoende med 40 %
​Fabriken har sänkt sitt oljeberoende med 40 %

Pressmeddelande -

​Fabriken har sänkt sitt oljeberoende med 40 %

Fabriken i Högsjö är en av världens ledande tillverkare av pressfiltar för tillverkning av papper och pappersmassa. Fabriken ägs av Voith som tillhandahåller tjänster och lösningar för en rad olika branscher, bland annat vattenkraft, papperstillverkning, process- och tillverkningsindustri.

Minska olja/gasförbrukningen
Voith önskade att minska sitt olja/gasberoende i fabriken genom att göra anläggningen mer energieffektiv och därmed stärka sin miljöprofil. Sodexo gick in projektet med öppna ögon och skapade en väl genomtänkt luft/vatten lösning.

Flexibilitet och tillförlitlighet 
En energieffektiv lösning togs fram som byggde på god besparing och hög flexibilitet. Flexibiliteten byggde på att man vid eventuell ombyggnad av fabriken lätt skulle kunna flytta värmekällan samt fortfarande kunna nyttja det gamla gas/olje-systemet. Andra faktor som påverkade systemvalet var beprövad teknik med en hög tillförlitlighet.

Hetvattenvärmepump CAHV P500 YB HPB för fastighetCAHV P500 med inverterdrift
Med hjälp av Mitsubishi Electrics kapacitetsstyrda luft/vattenvärmepump CAHV P500 med inverterdrift som vid behov levererar upp till 70°C i framlednings temperatur kunde man möta befintliga byggnads system och temperaturkrav.

Systemet är integrerat och sammankopplat
Styrsystemet för ventilation och värme byttes ut och 14 stycken Mitsubishi Electric luft/vatten värmepumpar CAHV-P500 installerades.

Värmepumparna dockades mot primärsystemets retur via en särskild typ av tank vars syfte är att göra systemet flödesoberoende mot huvudsystemet. Systemtemperaturen anpassas via styrcentral beroende på verksamhetens behov. Vid värmebehov stegas värmepumparna in i sekvens via styrning från styrcentralen. Värmepumparnas drifttid mäts och ser till att inte samma maskin startar först varje gång.

För att öka temperaturen ut från respektive värmepumpsbank har ett antal maskiner seriekopplats. Med värmepumpsbank menar entreprenören flera värmepumpar som har kopplats samman. Om temperaturen inte når önskat börvärde öppnar styrventilen och spetsvärme tillförs via ångväxlaren.

Varje värmepumpsbank jobbar mot samma givare vilket gör att hela systemet är integrerat och sammankopplat för att underlätta övervakning samt digital rondering och larmhantering.

Resultat
Voith Högsjö har sänkt sitt oljeberoende med 40 %, vilket motsvarar en energibesparing på 2600 MWh per år.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Mitsubishi Electric är en global ledare inom forskning och tillverkning av elektriska produkter som används inom kommunikation, hemelektronik, industriteknik, energi och transport.

Mitsubishi Electric Sverige tillhör Mitsubishi Electric B.V. och ansvarar för försäljning och support av egna klimatprodukter, såsom värmepumpar och luftkonditionering, i Sverige, Finland, Danmark och de baltiska länderna.

Huvudkontoret ligger i Stockholm med säljkontor i Göteborg och Lund. I Norden har företaget varit verksamma i mer än 30 år och har över 60 personer anställda.

Mitsubishi Electric - Heating & Cooling

Mitsubishi Electric - Värmepumpar

www.mitsubishielectric.se

Kontakter

Anna Sjöström

Anna Sjöström

Presskontakt Head of Marketing

Relaterat innehåll

Park 49

Energibesparing & komfort i fokus till modern fastighet

Vid Gamla Ullevi i Göteborg reser sig det nybyggda huset Park49. Fastigheten stod klar vid årsskiftet 2015-16 och utgör ca 10 000 kvm. Målsättningen med fastigheten har både varit att skapa ett bra klimat men också en miljövänlig fastighet. Tekniken som valdes för husets kylbehov och ventilationens värmebehov föll på Mitsubishi Electrics värmepumpar med tillhörande ventilationsinterface.

Kvarteret Hunden Katrineholm

Valet stod mellan bergvärmepump & luft/vatten värmepump

Inom kvarteret Hunden i Katrineholm har det byggts par- och enbostadshus i en trädgårds- och stadsmiljö. 13 villor och två flerfamiljshus. Visionen med de nya villorna var att bygga efter en så låg energinivå som möjligt. Efter beräkning valdes luft/vattenvärmepumpar från Mitsubishi Electric då man kunde uppnå nästan samma årsmedelverkningsgrad som bergvärme men då till lägre installationskostnad.

Trygghetsförsäkring

Mitsubishi Electric med Trygghetsförsäkring i 14 år!

Mitsubishi Electric kan nu erbjuda en försäkring för privatpersoner som innebär trygghet i upp till 14 år på din luft/vatten värmepump. För att du som kund ska känna dig extra trygg med produkten ifrån oss på Mitsubishi Electric, har vi utöver vår garanti på 5 år tagit fram en trygghetsförsäkring tillsammans med Arctic försäkringsförmedlare.

Hetvattenvärmepump QAHV för fastighet

Mitsubishi Electric lanserar värmepump med CO2

​Mitsubishi Electric lanserar hetvattenvärmepump QAHV med naturligt köldmedium CO2. Som ett led i att utveckla produkter i linje med Europeiska F-Gas direktivet, kan Mitsubishi Electric nu erbjuda en nyutvecklad inverter/scroll utomhusdel med naturligt köldmedium CO2. ​QAHV-N560 YA HPB uppnår ett COP på över 4,0 och minskar radikalt driftskostnader för varmvattenproduktionen i fastigheten.

Mitsubishi Electric lanserar miniventilation VL-50

Mitsubishi Electric lanserar miniventilation VL-50

Ljudnivå ner till 15 dB gör VL-50 till en av de tystaste på marknaden. Enkel installation med ett hål i väggen och kan monteras horisontellt eller vertikalt. VL-50 har en temperatur-verkningsgrad på upp till 85% och drivs med enbart 4 W. VL-50 levereras med stickkontakt och rör för väggar upp till 650mm. Dessutom med sin värmeåtervinningsfunktion har den lång livslängd med hög driftsäkerhet.

MEPcontent

Mitsubishi Electric produkter finns som BIM

Biblioteket har nu utökats på MEPcontent med ett stort antal BIM moduler för Mitsubishi Electric produkter. På denna webbplats hittar du uppdaterad grafik och parametrisk produktinformation som är redo att använda i BIM-processen. MEPcontent.eu erbjuder filer av de vanligaste produkterna för Revit och CAD. Det är gratis och du behöver bara skapa ett användarid hos MEP för att komma igång.