Gå direkt till innehåll
AQS huvudkontor.
AQS huvudkontor.

Pressmeddelande -

Mitsubishi Electric Europe B.V. förvärvar svenska distributören av luftkonditioneringsaggregat AQS PRODUKTER AB

Mitsubishi Electric stärker sitt erbjudande inom luftkonditionering och IT-kyla i Sverige

TOKYO, 2 april 2020 - Mitsubishi Electric Corporation (TOKYO: 6503) tillkännagav idag att dess europeiska dotterföretag Mitsubishi Electric Europe B.V. den 1 april har förvärvat alla aktier i AQS PRODUKTER AB, en svensk distributör av komfort-, process- och IT-kylning – ett område med stigande efterfrågan.       

AQS har sålt kylaggregat och värmepumpar till den kommersiella marknaden i 35 år och besitter en hög teknisk kompetens och ett stort branschkunnande. Fram till nu har Mitsubishi Electric i huvudsak sålt produkter för privatmarknaden och lätta kommersiella produkter i Sverige genom den skandinaviska filialen av Mitsubishi Electric Europe. AQS har varit huvuddistributör av varumärkena CLIMAVENETA och RC som tillverkas och ägs av Mitsubishi Electric Hydronic & IT Cooling Systems sedan ett förvärv år 2015.

– Vi välkomnar AQS till Mitsubishi Electric-familjen. Det här är en spännande möjlighet för oss att stärka vårt erbjudande och växa på den svenska marknaden. Med AQS får vi nu ett komplement till vår produktportfölj som breddar vårt utbud av innovativa och energibesparande chillers* så att vi ännu bättre kan möta den höga efterfrågan på marknaden, säger Itaru Watanabe, Branch President för Mitsubishi Electric Europe B.V (Scandianvia).

Efterfrågan bland villaägare på luftkonditionering och den miljövänliga värmepumpstekniken har varit stor i Sverige de senaste åren. Många strävar efter att bekämpa växthuseffekten genom olika energibesparande åtgärder. Av samma skäl har intresset för chillertekniken ökat från kommersiella fastighetsägare på den svenska marknaden. Inte minst för att man i Sverige har kunnat se flera nyetableringar av stora datacenter, vilket ökar behovet av effektiv IT-kyla.

Genom förvärvet av AQS siktar Mitsubishi Electric på att stärka sin ställning på marknaden för kommersiella produkter i Sverige och att också stärka Mitsubishi Electric Europas förmåga att erbjuda helhetslösningar genom AQS kunnande.

* En chiller är ett vätskekyl-aggregat som i ett slutet system använder vätska som exempelvis vatten för att generera värme eller kyla. Normalt avses större luftkonditionerings aggregat för byggnader, fabriker och andra stora fastigheter. 


Information om AQS

Namn: AQS PRODUKTER AB (AQS)
Säte: Göteborg, Sverige
Etableringsår: 1985
Antal medarbetare: 12
Verksamhet: Försäljning av luftkonditioneringsaggregat


Information om Mitsubishi Electric Europe

Namn: Mitsubishi Electric Europe B.V.
President, CEO: Tatsuya Ishikawa
Säte: Amsterdam, Nederländerna
Aktiekapital: Cirka 101 miljoner euro (Mitsubishi Electric 100%)
Etableringsår: Juni 1996
Verksamhet: Försäljning av fordonsutrustning, luftkonditionering, fabriksautomation och videoinformationsutrustning, halvledare och stora elektriska maskiner och materialanskaffning.


Information om Mitsubishi Electric Hydronics & IT Cooling Systems

Namn: Mitsubishi Electric Hydronics & IT Cooling Systems S.p.A. 
President, CEO:  Carlo Grossi
Säte:  Veneto, Italien
Aktiekapital:  10 miljoner euro (Mitsubishi Electric 100%)
Etableringsår:  1971
Verksamhet: Konstruerar, producerar och marknadsför innovativa, energieffektiva produkter samt tillhandahåller tjänster kring inomhusklimat i kommersiella byggnader och processkyla (ICC&R) samt ICT-applikationer genom varumärkena CLIMAVENTA och RC.


Om Mitsubishi Electric Corporation
Med drygt 100 års erfarenhet av att leverera driftsäkra och högkvalitativa produkter är Mitsubishi Electric Corporation (TOKYO: 6503) en erkänd och marknadsledande aktör på världsmarknaden. Vi tillverkar och säljer elektroniska produkter inom informationsteknik och kommunikation, rymd- och satellitteknik, hemelektronik, industriell teknik, energi, transport och bygg. Mitsubishi Electrics mantra ”Changes for the Better” tillsammans med vårt manifest för en bättre miljö ”Eco Changes”, driver oss framåt i vår strävan att förbli ett världsomspännande och marknadsledande företag som med omtanke om miljön vill berika vårt samhälle genom teknologi. Mitsubishi Electric hade en omsättning på 4 519,9 miljarder yen (US$ 40,7 miljarder*)när senaste budgetåret avslutades den 31 mars 2019. För mer information besök:

www.MitsubishiElectric.com

*Baserat på en växelkurs motsvarande 111yen per dollar, Tokyo Foreign Exchange Market den 31 mars 2019.

Om Mitsubishi Electric Europe B.V.
Mitsubishi Electric Europe B.V. är ett helägt dotterbolag till Mitsubishi Electric Corporation; som hjälper kunder på den europeiska marknaden att nå sina affärsmål genom att tillhandahålla innovativ teknologi samt produkter och lösningar av högsta kvalitet.

Om Mitsubishi Electric Hydronics & IT Cooling Systems S.p.A.
Mitsubishi Electric Hydronics & IT Cooling Systems S.p.A. är ett helägt dotterbolag till Mitsubishi Electric Corporation; som är specialister på vätskekylsystem för luftkonditionering, värme och IT-kyla.

Mediafrågor

Takeyoshi Komatsu
Public Relations Division
Mitsubishi Electric Corporation
prd.gnews@nk.MitsubishiElectric.co.jp

www.MitsubishiElectric.com/news/

                                                                         

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Mitsubishi Electric är en global ledare inom forskning och tillverkning av elektriska produkter som används inom kommunikation, hemelektronik, industriteknik, energi och transport.


Mitsubishi Electric Sverige tillhör Mitsubishi Electric B.V. och ansvarar för försäljning och support av egna klimatprodukter, såsom värmepumpar och luftkonditionering, i Sverige, Finland, Danmark och de baltiska länderna.

Huvudkontoret ligger i Stockholm med säljkontor i Göteborg och Lund. I Norden har företaget varit verksamma i mer än 30 år och har över 60 personer anställda.

Mitsubishi Electric - Heating & Cooling

Mitsubishi Electric - Värmepumpar

www.mitsubishielectric.se

Kontakter

Anna Sjöström

Anna Sjöström

Presskontakt Head of Marketing

Relaterat innehåll