Blogginlägg -
Visste du att du kan använda värmepumpen som luftkonditionering?
En värmepump är inte bara bra att ha på vintern, den kan också rädda sommaren. Om det blir för varmt i huset kan du enkelt använda värmepumpen som luftkonditionering.
Det är lite i namnet; "Värmepump". Det pumpas värme runt i hemmet. För många svenskar har detta blivit deras föredragna uppvärmningsmetod. En värmepump garanterar jämn fördelning av önskad temperatur, renar luften tack vare bra filtreringssystem och är ett mer miljövänligt alternativ till fossila bränslen. Även om det finns olika typer av värmepumpar, arbetar de i huvudsak enligt samma princip. Dessutom har de flesta värmepumparna möjlighet att vända sin process så att de kyler.
Hur fungerar en värmepump egentligen?
Värmepumpar består av ett system med ett slutet system som extraherar energi från en källa vid en given temperatur, cirkulerar den och överför den till en annan källa. Man kan säga att en värmepump är en maskin som använder energi från utomhusluften och omvandlar den till värme eller kyla. Det bör också nämnas att värmepumpar kan generera mer energi än den använder sig av, vilket gör dem mer miljövänliga och ekonomiska än många andra typer av uppvärmnings- eller kylprocesser.
I Sverige är de vanligaste typerna av värmepumpar luft-luft värmepumpar och luft-vatten värmepumpar. Här får båda typerna sin energi från utomhusluften. Den första levererar kall eller varm luft i en byggnad genom att ta luften som redan finns i rummet och genom innerdelen antingen kyler eller värmer luften innan den blåses tillbaka ut i rummet. Detta är den vanligaste typen av värmepump. Den senare gör exakt samma, men värmen flyttas över till ett vattenburet system. Detta görs med en plattväxlare, och värmen fördelas genom ett vattenburet golvsystem, radiatorer eller fläktkonvektorer. En luft-vatten värmepump kan också användas för att värma vattnet i hemmet, dvs varmt vatten i kranen och duschen.
Vad många kanske inte vet är att de flesta värmepumpar också kan användas till motsatsen. En värmepump kan också vara ett bra verktyg för att kyla ett hem.
Viktigt att tänka på om värmepumpen används som luftkonditionering
Även om man kan använda värmepumpen som luftkonditionering på ett enkelt sätt, finns det några saker att tänka på. Från inomhusdelen finns en dräneringsslang ut genom ytterväggen. Denna gör sig av med kondensvatten vid kyl drift. Slangen är inte synlig, men du borde kunna se den på utsidan. Det vanligaste är att dräneringsslangen kommer ut där kopparrör böjer sig in i utomhusenheten. Kontrollera gärna att det droppar från slangens ände när maskinen kör kylning, då är du säker på att slangen fungerar ordentligt och leder ut kondensvattnet.
För att köra värmepumpen i kylningsläge, tryck på MODE-knappen tills COOL visas på displayen. Det indikeras av en snökristall som visas på displayen på fjärrkontrollen. I de nordiska länderna rekommenderas det att inte ställa in MODE-inställningen på automatiskt. När det gäller auto måste värmepumpen ta reda på om det ska svalna eller värma sig själv. Detta medför risk för att pumpen automatiskt växlar till värmeläge när den anser att den har blivit för kall eller omvänd: automatiskt byt till kylningsläge när den anser att det har blivit för varmt. Något som kommer att innebära onödig användning av energi. Använd kylfunktionen under sommaren och värmeläge på vintern!
När du använder värmepump som luftkonditionering, kom ihåg att inte ställa in temperaturen för låg. Det är inte en bra idé att ha en alltför stor skillnad mellan utomhusluften och inomhusluften när värmepumpen ska fungera som kylning. Om det är tropiska nätter, skulle det vara bättre att lämna pumpen vid 25 grader än vid 20, så undviker du risken att bli sjuk på grund av för stora temperaturskillnader mellan ute och inne. Kontrollera även regelbundet att kondensvattenslangen fungerar på varma sommardagar.
Våra värmepumpar finns för alla typer av bostäder. Oavsett om du vill ha svalt i ditt vardagsrum, sovrum eller TV-rum, kan vi hjälpa dig att välja en lämplig lösning och modell. Kontakta din lokala Mitsubishi Electric återförsäljare för att få reda på vilken lösning som passar dina behov.