Gå direkt till innehåll
Värmebölja
Värmebölja

Blogginlägg -

​Du minns väl förra årets värmebölja? En värmepump säkrar svalt inneklimat!

Varma dagar som glider in i nätter låter underbart i teorin. I själva verket kan en ovanligt varm och torr sommar å andra sidan orsaka stora problem för många.

Under den långa svenska vintern går många och drömmar om sommarvärmen. När maj är runt hörnet känns det som en lättnad - äntligen är den underbara säsongen här. Ändå kan drömmen snabbt omvandlas till en mardröm om sommaren är lite för överväldigande. Förra året kände många att det kan vara lite för mycket av det goda. Svettas på stranden är en sak, men när du inte kan sova på grund av tropisk natt efter tropisk natt. I värsta fall kan det påverka både livskvalitet och energi. Rädd att årets sommar blir likadan? Här är några tips för att säkerställa en bekväm vistelse under maj, juni, juli och augusti.

Använd värmepumpens kylfunktion och njuta av god luftkonditionering på sommaren

Planeten blir varmare - och enligt CICERO, centrum för klimatforskning, kommer klimatförändringar orsaka att värmeböljor inträffar oftare och varar allt längre. Det kan med tiden göra det svårare att arbeta eller vara utomhus, även i Sverige. Då är det bra att veta att ditt hem lätt kan omvandlas till en sval oas med hjälp av en bra värmepump.

Värmepump? Det kanske låter konstigt att säga att hemmet kan kylas av något som de flesta använder som värmekälla, men med tekniken bakom är det absolut möjligt.

Enkelt förklarat fungerar det så här: När värmepumpen värms upp eller kyler ner ditt hem suger maskinen faktiskt luften som redan finns i rummet i toppen av inomhusenheten. Luften passerar in i maskinen och genom den inre delens filter. Detta inkluderar damm, bakterier och pollen. Då passerar luften, som nu är ren, genom aggregatet och får sin första dos av antingen uppvärmning eller kylning.

Innan inomhusenheten skickar luften ut i rummet igen med hög hastighet med fläkten, passerar den genom aggregatet för andra gången. Här får det en ny dos av antingen uppvärmning eller kylning. Aggregatet i inomhusdelen är då antingen varmt, eller kallt om du har värmepumpen i luftkonditioneringsläge.

Hur blir luften varm eller kall?

Inuti värmepumpen är det kopparrör som värmer upp eller kyler ner. I kopparrören cirkulerar köldmediet. Systemet är helt stängt och går mellan utomhusenheten och inomhusenheten. Energin i detta system, som antingen värmer upp köldmediet eller kyler det, skapas av kompressorn i utomhusenheten. Vid körning av värme absorberas energin i utomhusluften genom aggregatet i utomhusenheten, så kallade förångning. Detsamma händer vid kylning, men då ger förångningen i inomhusenheten och samma process sker då i den inre delen, detta styrs av 4-vägsventilen. Enkelt tänkt: Du producerar inte kallt, du absorberar värme.

Kopparrören i aggregatet kan snabbt nå över 70 grader av värme och kommer då att hålla samma temperatur. Med andra ord, när luften passerar genom aggregatet för andra gången blir det väldigt varmt, och om du mäter luften omedelbart kommer du också att se höga temperaturer. Under kylning kan aggregatet hålla sig till ca 4-8 grader, och luften som blåser ut kan vara nere till 10-16 grader. När det emellertid sprids i rummet kommer man inte att märka extrem värme eller kyla, eftersom det finns mycket luft i rummet som ständigt måste cirkulera genom värmepumpen för en stadig temperatur.

De flesta värmepumparna fungerar utmärkt för kylning

Mitsubishi Electric har högkvalitativa värmepumpar, som alla har en kylfunktion. Modellerna är mycket effektiva när det gäller kylning av bostäder. Värmepumpen Solid är kompakt och elegant och passar perfekt in i sovrum och mindre vardagsrum eller TV-rum. Denna modell har blivit en favorit bland många i sommarvärmen och de behöver en andra värmepump eller extra kylning i sovrummet.

Golvmodellen fungerar också bra när det gäller kylning. Den har två fläktblad som fördelar luften jämnt i rummet. En på framsidan och en ovanpå, och ger en mycket bra luftfördelning för att värma och kyla omgivningen. Vid kylning kommer maskinen att blåsa luften upp till taket och framåt och ge en jämn och bekväm kylning i hela rummet.

https://mitsubishivillavarme.se/varmepumpar/

Kategorier

Kontakter

Anna Sjöström

Anna Sjöström

Presskontakt Head of Marketing

Relaterat innehåll