Blogginlägg -
Värmepumpar och vanliga användarfel
En luft-luftvärmepump är vanligtvis relativt enkel att använda, men ibland kan du göra typiska felinställningar.
Har du investerat i en värmepump av god kvalitet? Då kanske du har märkt av ett mera bekvämt vardagsliv? Värmepumpen säkerställer ett optimalt inomhusklimat, oavsett hur vädret är ute. Är den lätt att använda också? Jo, för de flesta människor kommer värmepumpen att fungera bra, även om bruksanvisningen inte alltid läses noggrant innan du sätter på den. Trots det kan vissa användarfel göras. Här är en lista över de vanligaste.
Luft-luftvärmepumpen är inställd på AUTO
Det är inte alltid lätt att veta om du ska ställa in värmepumpens driftläge till "AUTO" eller inte. Här är omständigheterna avgörande. Många skumläser användarmanualen och väljer därför fel läge för deras hem och situation.
Vi på Mitsubishi Electric rekommenderar att man ställer in värmepumpen i manuellt läge: värme- eller kyl drift, inte auto! Här tycker vi att det borde vara i "HEAT" eller "COOL", beroende på om du vill ha värme eller kyla i hemmet. Autoläge kan skapa för många skift mellan värme och kyla, vilket resulterar i ett varierande inomhusklimat. Manuell inställning för uppvärmning eller kylning ger större stabilitet.
Oavsett vilket läge du väljer att köra värmepumpen är det viktigt att du bekanta dig med bruksanvisningen för din produkt. Här får du en introduktion i skillnaderna mellan lägena samt en bra förklaring av hur du använder dem.
Signalmottagning och användning av fjärrkontrollen
Många vill justera värmepumpen så att inställningarna är perfekta för sitt hem. Ibland kan det hända att dessa inställningar inte gör någon märkbar skillnad. Här kan det vara lämpligt att titta på signalmottagningen från fjärrkontrollen till inomhusenheten. När du justerar värmepumpen med fjärrkontrollen bör du höra en ljudsignal från inomhusenheten vid varje inställningsändring. Om du inte hör detta kan det betyda att signalen inte når eller att batteriet på fjärrkontrollen är dåligt. Om du har Hero eller Solid-modellen i nattläge när du gör ändringar med fjärrkontrollen, hör du inte en ljudsignal från inomhusenheten, men LED-ljuset i inomhusdelen blinkar när signalen upptäcks.
Ibland kan du också komma åt fel knapp på fjärrkontrollen. Vet du till exempel att kylan blir värre och värre på vintern? Kanske sätter du av misstag värmepumpen i kylning (COOL). Innan du tror att det är något fel med din maskin, eller kanske tiden för service är mogen, kanske du alltid ska titta på MODE-symbolen för att dubbelkolla vilka inställningar du har ställt in värmepumpen på. Om du vill ha kyla, ska du se en snökristall på displayen på fjärrkontrollen och vill du ha värme, ska du se en sol.
Användning av I-see Sensor
Nya och moderna värmepumpar har ofta flera smarta funktioner och sensorer som kan förbättra värmepumpens upplevelse. Denna typ av teknik är revolutionerande, men användningen av I-see-sensorn hos toppmodellen Hero och bästsäljaren MSZ-FH är kanske den mest missbrukade.
Om du vill använda I-see-sensorn är det viktigt att testa och se hur det fungerar i ditt hem. Om du till exempel vill att värmepumpen hela tiden ska sända luft till ett och samma område kommer du inte att uppnå detta med en aktiverad I-see-sensor. Med I-see-sensorn kan du välja flera funktioner. Du kan bland annat välja om inomhusenheten ska skicka luftflöde till personer i rummet eller bort från personer i rummet. Om du väljer luftflödet till DIRECT-läge, kommer luftflödet huvudsakligen att riktas till det område du är vid en viss tidpunkt och du kommer att följas av luften från värmepumpen. Om du inte vill ha detta måste du välja INDIRECT-läge (INDIRECT)
I-see-sensorn är utformad för att skapa en jämn temperatur i rummet. Den söker kontinuerligt från sida till sida, och om någon ojämnhet i rummet upptäcks kommer det att kanalisera luftflödet mot det givna området. Enkelt uttryckt "ser" sensorn olika temperaturer, dvs kall eller varm luft i rummet. I-see-sensorn ger dig både ökad komfort och energibesparingar om du använder den rätt. Titta igen på användarmanualen för beskrivning av I-see-sensorn.
Felinställning av luftriktare
Olika värmepumpar har olika luftriktare som fördelar luftflödet. Du väljer om du vill ha varmt eller kallt luftflöde. Vissa modeller har dubbla luftriktare som är utmärkta för trapphus. Fjärrkontrollen ställer in värmepumpens luftriktare. Här är det viktigt att den riktning du vill ha på luftflödet dubbelkollas första gången du använder värmepumpen för att få bästa effekt.
I vissa fall kanske du inte känner en god effekt av uppvärmning eller kylning, och det kan bero på felinställning av värmepumpens luftriktare. Platsen för inomhusenheten (värmepumpen) är mycket avgörande här. Om du till exempel har en modell med dubbla luftriktare i en trappa, är luftriktarnas placering avgörande för fördelningen av önskad temperatur. Testa dig framåt och finjustera inställningarna tills du har den bästa komforten. Kom ihåg att i mycket stora hus kan fler värmepumpar behövas för att uppnå önskad effekt.
Brist på underhåll
För att värmepumpen ska fungera så bra som möjligt, kommer den att behöva regelbundet underhåll, samt en mer noggrann översyn vart tredje år. Om du märker att värmepumpen börjar tappa effekt bör du alltid fråga dig själv när du senast rengjorde den. Här kan du behöva göra en enkel rengöring själv, eller en noggrannare service från en auktoriserad återförsäljare. Om värmepumpen har luftrengöringsfilter, kan de också behöva bytas ut om du inte gör dem rena genom att dammsuga och blöta i ljummet vatten och skölja.
Vad många inte inser är att underhåll och rengöring av värmepumpen beror på antalet boende i hemmet och möjliga husdjur. Om många bor i huset kommer behovet av underhåll av värmepumpen att öka. Detta förlänger livslängden för värmepumpen och ger optimal drift.