Gå direkt till innehåll
Energidekal
Energidekal

Blogginlägg -

​Vad innebär energimärkningen?

Fler och fler börjar bli medvetna om de små, färgglada bokstäverna, men vad gör energimärkningen och hur viktigt är det för dig?

När du tittar på energimärkningen i ditt hem kommer du att kunna skilja mellan två saker: en bokstav och en färg. Dessa två representerar en energikaraktär och en uppvärmningskaraktär. Bokstaven bör säga något om energikaraktären, medan färgen ska berätta något om uppvärmningskaraktären. Det är verkligen rätt fram, så länge du vet vad de olika färgerna och bokstäverna faktiskt betyder. Många har förmodligen lärt sig att grönt är bra, medan rött är mindre bra. Finns det något mer att veta då?

Säger nåt om var värmen kommer ifrån och standarden för energin

Färgen eller värmekaraktären ska ge information om hemmets värmesystem. Här kan du få grönt, ljusgrönt, gult, orange och rött. Om ditt hem använder förnybar energi kommer du att ha en grön term, men om hemmet använder fossila bränslen eller el kan färgen vara orange eller röd. Även om färgerna kan verka skrämmande, säger de lite om hur mycket energi du faktiskt behöver för att hålla ditt hem varmt. Hemmet kan ha en grön bokstav, men behöver fortfarande en stor mängd energi för att nå den önskade temperaturen. Färg är således inte alltid synonymt med hur miljövänligt hemmet är.

Bokstaven eller energikaraktären berättar något om hemmets energistandard. Här kan du få allt från en A, som anses vara den bästa, till en G som kommer att ses som den svagaste. Äldre bostäder rankas vanligtvis något svagare än nyare bostäder byggda för att uppfylla gällande energistandarder och krav. På toppen hittar vi ofta lågenergihus och passivhus - och dessa får ofta A eller B.

Ingen relation mellan bokstav och uppvärmningskvalitet

Även om många bostäder ofta kan ha en positiv färg och en bra bokstav, har uppvärmningskaraktär och energikaraktär egentligen ingen direkt koppling. Energimärkningen ditt hus har är baserat på en standardisering. Energimärkningen på ditt hem är inte direkt relaterat till hur mycket energi du använder för att hålla ditt hem varmt.

Med andra ord kan du inte få en bättre energimärkning genom att bo i ett kallare hus i några år. Även om du klarar dig med mindre värme kommer betygsskalan fortfarande att följa grundläggande regler och snarare baseras på genomsnittliga behov.

Kan en värmepump förbättra energimärkningen?

Om ditt hem nu använder fossilt bränsle eller el för att samla värme, kommer du utan tvekan att få ett bättre märke genom att byta till en värmepump. Energi från en sådan värmekälla anses vara mycket mer miljövänlig och är ett fantastiskt grönt alternativ. Ändå är det viktigt att komma ihåg att detta endast gäller uppvärmningskaraktären eller färgen. Energiklassen eller bokstaven påverkas inte av denna förändring. Här måste du vidta andra åtgärder som förbättring av isolering och installation av lågenergifönster. Detta kommer både att uppgradera hemmet och minska energikostnaderna.

En värmepump hjälper inte bara till att ge ditt hem ett bättre värmevärde, det kommer också att sänka elkostnaderna, skapa en bättre inomhusmiljö och hålla ditt hem perfekt tempererat året runt. Om du är intresserad av att installera en värmepump i ditt hem, vänligen kontakta din lokala Mitsubishi Electric-återförsäljare.

-> Läs mer om ERP-direktiv

Kontakter

Anna Sjöström

Anna Sjöström

Presskontakt Head of Marketing

Relaterat innehåll