Blogginlägg -
Har du passivhus? Då bör du också ha värmepump
Även om passiva hus har ett betydligt lägre energibehov, är det fortfarande lämpligt att installera värmepumpar i sådana byggnader. Det är nämligen inte bara värmen som de vill hjälpa med - värmepumpar kan också kyla.
I Sverige har vi ett mycket större behov av uppvärmning än i många andra länder i världen. Vi är långt norrut, och de vintrar vi upplever kan vara mycket svåra. Samtidigt upplever fler och fler av oss somrar som bränner oss i nacken och får oss att svettas både inne och ute.
Många människor har börjat koppla de extrema temperaturer vi har sett till att jorden kämpar. Åtgärder vidtas både högt och lågt för att göra människor mer miljömedvetna. Detta har lett till en större efterfrågan på passivhus.
Vad är passivhus och varför vill fler ha det?
Passivhus är hus som har extra värmeisolering, bra täthet, bra fönster och utnyttjar solenergi och värmeåtervinning. Termen härstammar från Tyskland, där de har byggt sådana bostäder sedan 1980-talet. Dessa bostäder säkerställer låg energiförbrukning samtidigt som luftkvaliteten säkerställs genom ventilationssystemet.
Allt fler har börjat få upp ögonen för passivhus. De behöver ungefär hälften av energibehovet jämfört med bostadshus som till exempel byggts 2010, vilket gör att du kan spara cirka 10 000 kWh varje år i en bostad på 200 kvm. Byte av dörrar och fönster samt renoveringsbehov minskar också med denna typ av bostäder och värmebehovet blir betydligt mindre. Passivhus kommer sannolikt att vara framtidens krav.
Men med ett sådant välisolerat hem kan andra problem snabbt uppstå. Värme och densitet.
Behov för kylning i passivhus
Med andra ord kan vi säga att byggnaden är bättre att hålla värmen, samtidigt som planeten också värms upp. Denna kombination kan leda till att passivhus upplevs som varmare än andra byggnader på sommaren, och om många gäster är inne under samma tid kan temperaturen också öka snabbt. Att ha en stor festmåltid där alla kokplattor är igång och ugnen är på kan också skapa en känsla av ett lite väl varmt rum.
Även om passiva hus har ventilationssystem, kan isoleringen ibland vara lite för bra. Ändå är det svårt att upprätthålla en jämnt behaglig temperatur när både luft och värme försörjs genom ventilationssystemet. I framtiden tror många människor att våra största energibehov i hemmet kommer att handla om kylning snarare än uppvärmning.
Ändå är det viktigt att komma ihåg de kalla svenska vintrarna, som i vissa områden kan vara mycket kalla - även i välisolerade hem och passivhus. Så vad är lösningen på denna utmaning? Ja, värmepumpar såklart!
Värmepumpen är perfekt för passivhus
Det finns inte i namnet, men en värmepump kan fungera bra även i motsatt syftet, nämligen kylning. Den här kloka uppfinningen passar därför in i passivhus. Om det är en kall vinter kan du enkelt justera inomhustemperaturen för att göra den behaglig, och märker du att ditt hem är för varmt, kan du snabbt njuta av en sval bris från samma enhet.
För endast 5-7 kronor per dygn kan du få svala somrar med en värmepump och säkerställa en god natts sömn. Det är framförallt barn, äldre och husdjur som drar nytta av ett bekvämt och kallt inomhusklimat - men också alla andra. När hettan slår till på sommaren kan det vara bra att ha en fristad att försvinna in till.
Med en värmepump från Mitsubishi Electric kan du enkelt skapa drömhemmet där alla trivs. Värmepumpen är en fantastisk maskin för hela året. Om du har några frågor om användning av värmepump, kontakta en av våra återförsäljare idag!