Gå direkt till innehåll
Akihiro Kambara, VD Mitsubishi Electric Skandinavien
Akihiro Kambara, VD Mitsubishi Electric Skandinavien

Pressmeddelande -

Mitsubishi Electric Europe B.V. Scandinavia välkomnar ny vd

Tokyofödde Akihiro Kambara tar nu över efter Itaru Watanabe som lämnar Sverige efter 3 år för nya äventyr inom Mitsubishi Electric-familjen. Här får du lära känna företagets nya vd lite bättre och hör om hur hans framtidsvisioner för Mitsubishi Electric i Skandinavien ser ut. (Dessutom avslöjar Akihiro Kambara att han är en entusiastisk samlare, och det han samlar på är kanske inte det du skulle gissa på …)

Vi träffar Akihiro Kambara en månad efter hans flytt till Stockholm från Kawasaki i Japan. Hans fru och son har den här gången stannat kvar i Japan av praktiska skäl, som åldrande föräldrar och att sonen nu har en egen karriär att tänka på.

Akihiro Kambara är stadigt förankrad inom Mitsubishi Electric Cooperation där han började som trainee, nyutexaminerad från universitetet 1989. Hans karriär har spänt över en mängd olika roller genom åren, och den har fört honom till många olika platser över världen, exempelvis USA, Storbritannien, Thailand och nu Sverige. Under de senaste två och ett halvt åren har han dock varit baserad i Japan som Senior Manager för utländska verksamheter inom hushållsapparater och visuella informationssystem. Rollen innebar bland annat många resor till Mitsubishi Electrics dotterbolag i Thailand och andra delar av Sydostasien:

– Jag har alltid noterat att så många skandinaver verkar besöka Thailand under vintersäsongen i Norden. Jag var nyfiken på det och nu tror jag att jag äntligen förstår varför. Det är naturligtvis en fantastisk flykt från de kalla och mörka vinterdagarna, säger Akihiro Kambara.

Stor efterfrågan

Som sagt har det endast gått en månad sedan Akihiro Kambara började sin nya tjänst, men han är redan väl insatt i den skandinaviska verksamheten. Han tycker att det är en ära att ha fått möjligheten att leda Mitsubishi Electric i den här delen av världen.

– Jag lär mig fortfarande om marknaden och hur vi presterar här så klart, men det gläder mig att den skandinaviska grenen går så bra. Efterfrågan på våra värmepumpar och produkter inom ventilation och luftkonditionering är väldigt stor. Vårt produktutbud passar väldigt bra i dagens värld där vi alla strävar efter att ersätta fossila bränslen och minska koldioxidutsläppen, säger Akihiro Kambara och fortsätter:

– Samtidigt står många, ja de flesta, tillverkningsföretag nu inför komplicerade utmaningar när det gäller logistik och brist på halvledare som en konsekvens av det ukrainska kriget och pandemin. Vi som företag lägger ner mycket tid och jobb på att genom innovativa lösningar säkra upp leveranssituationen och logistiken.

Ett brett produktutbud

Vad gör Mitsubishi Electric unikt i förhållande till konkurrenterna då? Akihiro Kambara säger att det stora utbudet av produktlinjer är nyckeln.

– I Skandinavien är vi kanske mest kända för våra värmepumpar, luftkonditioneringsprodukter och ventilationsaggregat, men i resten av världen är vi kända för så mycket mer, som rulltrappor, hissar, energihantering och fabriksautomation. Så en sak vi kan göra som många konkurrenter inte kan, är att integrera alla våra verksamheter och leverera ett helt koncept för byggnader som täcker allt från elkomponenter och luftkonditionering till hissar och värmedrift, säger han.

– Nästa år firar vår verksamhet i Skandinavien 40-årsjubileum dessutom. Det är en enorm tillgång för kunderna att dra nytta av det kunnande vi har byggt upp om marknaden och hur vi har optimerat produkter för drift i det skandinaviska klimatet. För oss är kundnöjdheten alltid en prioritet och jag tycker att den skandinaviska verksamhetens fokus på support och kundkontakt är ett sant bevis på det.

Det högre syftet

Akihiro Kambara är en modern ledare, och han har många tankar om det större perspektivet på företagande, vad ett företag kan och måste uppnå. Det handlar inte bara om försäljning och vinst; det handlar om ett högre varför. Varför finns Mitsubishi Electric?

– För mig är det avgörande att Mitsubishi Electric bidrar till samhällets bästa. Tidigare betydde vinster allt för företagsledare, men tiderna förändras. Vinster är fortfarande mycket viktigt, men det finns också nya viktiga perspektiv på företagande. Vad kan vi göra för att förbättra framtiden för världen? Vårt initiativ att sponsra Special Olympics, en global organisation som förändrar livet för människor med intellektuella funktionsnedsättningar, är ett exempel. Produkterna i sig och deras bidrag till lägre koldioxidutsläpp är naturligtvis ytterligare en, förklarar han.

– I Sverige är min vision att fortsätta bygga vidare på tidigare framgångar och bredda vårt avtryck i samhället. Låt oss åstadkomma mer tillsammans och verkligen känna att det är roligt är sådant jag säger till mina kollegor. Jag hoppas att de som är barn idag vill jobba på Mitsubishi Electric när de blir stora, för att vi gör något bra för Skandinavien och för världen, avslutar Akihiro Kambara.

//

5 snabba frågor till Akihiro Kambara

Det första jag gör när jag kommer till kontoret på morgonen:

Tvättar händerna och tar sen lite örtte med honung.

En person, levande eller död, som jag skulle vilja träffa:

Steve Jobs. Jag skulle vilja säga tack för hans kreativitet och innovativa sätt att tänka. Jag skulle själv inte kunna tänka mig mitt liv utan en iPhone och en iPad.

Ett ställe jag skulle vilja besöka:

East Hampton, Long Island, NY, USA. Där finns Ralph Lauren Rugged och Vintage i en butik som heter RRL East Hampton. Jag gillar vintageprylar och RRL är mina favoritplagg i min garderob. Jag vill också besöka och spela på Shinnecock Hills GC, där US Open Golf hölls 2018.

På min fritid gillar jag att:

Sitta ner, ta det lugnt och lyssna på bra musik eller se en film och dricka en öl av sorten ale. Min favorit-ale är för övrigt London Pride.

Det här är något som inte alla känner till om mig:

Jag samlar på ugglor. Nya och gamla, men mest gamla. Jag har fler än 170 ugglor i min samling som jag har byggt upp under 30 år.

Ämnen

Kategorier

Regioner


Mitsubishi Electric har förbättrat världens inomhusklimat i över 100 år och är ett av de teknikledande företagen när det gäller värmepumpar och luftkonditionering. Vi har ett av marknadens bredaste produktprogram med oändliga möjligheter för att tillgodose just ditt behov på inomhusklimat. Eftersom våra aggregat är egentillverkade och vi själva tillverkar alla vitala komponenter, har vi stor möjlighet att anpassa aggregaten till respektive marknad. Det innebär att alla våra värmepumpar och luftkonditioneringar är anpassade för just vårt nordiska klimat.

I Sverige ansvarar vi för försäljning och support av egna klimatprodukter, såsom värmepumpar och luftkonditionering, i Sverige, Finland, Danmark och de baltiska länderna.

Huvudkontoret ligger i Stockholm med säljkontor i Göteborg och Lund. I Norden har vi varit verksamma i snart 40 år och har ca 100 personer anställda.

www.mitsubishielectric.se

Kontakter

Anna Sjöström

Anna Sjöström

Presskontakt Head of Marketing