Gå direkt till innehåll
Svante Skarpås, Environmental & Sustainability Officer
Svante Skarpås, Environmental & Sustainability Officer

Nyhet -

Välkommen Svante Skarpås, ny Environmental & Sustainability Officer på Mitsubishi Electric

Mitsubishi Electric i Sverige skärper sitt miljöfokus och ger Svante Skarpås ansvaret att leda och utveckla Mitsubishi Electrics hållbarhetsarbete framåt. I den här intervjun berättar han om några av alla saker han vill åstadkomma – och så får du även svaret på varför en sjö i Ångermanland har en speciell plats i Svantes hjärta.

Med ett stort intresse för djur och natur sen barnsben är det kanske inte så konstigt att Svante Skarpås idag jobbar med miljöfrågor. Sedan sin ingenjörsexamen på KTH inom kemiteknik har han arbetat bland annat med vattenrening och regelefterlevnad inom miljölagstiftning. Senast kommer han från Cytiva i Uppsala som tillverkar komponenter till läkemedelsföretag. Där initierade han en framgångsrik satsning för att minimera företagets miljöpåverkan i produktion. Resultatet blev exempelvis att resursförbrukningen i tillverkningen av vissa produkter kunde halveras.

Sedan drygt en månad är Svante nu på plats på sin nya arbetsplats, Mitsubishi Electric i Sollentuna. Finns det något område där du redan nu ser utvecklingspotential?

– Som företag finns vi för att bidra till den omställning som krävs i samhället. Våra produkter, både inom värmepumpar och automation, sänker kundernas miljöpåverkan. Där är transparens viktig. Jag vill använda certifieringar och hitta mätpunkter som gör att kunderna enklare kan jämföra våra produkter med andras och göra informerade val. Något som också är en hjälp för kommersiella kunder och deras miljörapportering. Där ser jag att vi kan bidra ännu mer än idag, säger Svante.

En av utmaningarna inom hållbarhet idag är så kallad greenwashing, att företag skapar en bild av att vara miljövänliga genom att belysa enskilda miljöinsatser. Det är något som Svante gärna vill förändra.

– Det är naturligt att företag vill lyfta fram sitt eget narrativ om sitt miljöarbete, men just därför behövs objektiva mätpunkter så att kunder kan jämföra olika produkters reella miljöpåverkan. Vi ska leda den utvecklingen tycker jag. När man köper produkter av oss ska man veta vad vi har för avtryck bakåt i leverantörskedjan. Det är så man undviker att hållbarhet blir tomma ord.

Visioner för framtiden

Att det blev just Mitsubishi Electric som Svante sökte sig till berodde på att han anser att värmepumpar och automationslösningar är oslagbara ur ett hållbarhetsperspektiv.

– Här har vi lösningar som rent faktiskt kan hjälpa oss ur miljökrisen. Mitsubishi Electric ligger långt framme med att ersätta f-gaser med andra köldmedium som är snällare mot naturen vid ett eventuellt läckage. Det säger mig att det här företaget vill något, de vill inte hamna efter utan ser till att byta ut sämre köldmedium innan lagkraven kommer. Det är väldigt positivt och kändes som ett lockande företag för mig.

Att Mitsubishi Electric är ett globalt jätteföretag, hur påverkar det ditt jobb tror du?

– Det gör det både svårare och enklare skulle jag säga. Den japanska mentaliteten genomsyrar verksamheten, det är ordning och reda vilket är en stor hjälp. Inom organisationen finns all kunskap om hållbarhet men det jag vill titta på är hur kan vi få den kunskapen att nå fram till säljare och kunder på ett bättre sätt, säger Svante. Han fortsätter:

– Mitsubishi Electrics produkter är klimatsmarta och kvalitetssäkra vilket är lönsamt för både våra kunder och miljön. Jag vill bidra till att vi når ut och hjälper industrier och våra kunder att bli mer energieffektiva och på så sätt minska miljöpåverkan så gott det går. Det är bara kunden som vet vilka behov som finns och därför är det viktigt att vi är lyhörda och kan tillhandahålla de resurser som behövs för att bygga ännu mer effektiva processer.

Hållbarhet och lönsamhet går hand i hand menar Svante och påpekar att det är kunderna idag som driver omställningstakten med sin stora efterfrågan på hållbara lösningar inom alla områden. När det kommer till hans egna visioner för framtiden vill han bygga engagemang för miljöfrågor och hållbarhet.

– Det finns enorma möjligheter att vara lite smartare än vad vi har varit i samhället, genom energieffektivisering och en högre grad av automation i företags tillverkningsprocesser. Att presentera alternativ som är bra för miljön och hitta ett forum för att prata hållbarhet med kunder och sprida engagemang på det viset är en vision jag har för framtiden, avslutar Svante.


Fem snabba fakta om Svante Skarpås

Om du bara fick spela låtar av en artist under resten av ditt liv? Vem/vilka skulle det bli?
Sonata Arctica, ett finländskt power metal-band från Kemi. Alla band blir ju tröttsamma till slut, men det finns något fint i ett band som lyckas kombinera metal med texter om barns rättigheter. Ett av få band som varit med mig sen tonåren fram till nu!

Har du någon dold talang?
Inte direkt, jag gillar att sjunga!

Om du kunde resa i tiden, vart skulle du resa och varför?
Hundra år fram i tiden. Det skulle ge så mycket om vi redan nu visste vad allt vi gör idag får för effekt i framtiden! När vi pratar miljöfrågor är det ofta så långa tidsperspektiv vi måste förhålla oss till, att vi inte fullt ut får se effekten av arbetet vi utför under vår livstid.

Vilken är den mest spännande platsen du någonsin har besökt och varför?
Lillrudsjön, en liten sjö i Ångermanland. Dit åkte vi på somrarna med släkten när jag var liten och fiskade. En fantastiskt vacker plats som har en speciell plats i mitt hjärta! Varje gång vi åkte dit kändes som ett äventyr!

Vad inte alla vet om dig är att...
Jag älskar att sjunga i kör!

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Anna Sjöström

Anna Sjöström

Presskontakt Head of Marketing