Gå direkt till innehåll
Oljepanna
Oljepanna

Blogginlägg -

​Därför bör du byta ut oljepannan mot värmepump

Det är på tapeten att välja miljövänligare uppvärmning och i Norge har det redan beslutats om ett förbud mot olje- och paraffinbränning från 2020. Frågan är nog inte om, utan snarare när vi i Sverige kommer att se ett sådant beslut.

Det finns många som kommer att märka ett ev. förbud. Idag finns det ca 60 000 villor som använder oljepanna i Sverige för husvärme. Ett beslut från regeringen skulle säkerställa en mer miljövänlig och säker uppvärmning av svenska hem.

Varför bör du egentligen byta ut oljepannan?

Om du använder 4000 liter olja för uppvärmning kommer din oljeförbränning att vara lika förorenande som mellan fyra och fem bilar på ett år. Varje liter du förbrukar släpper faktiskt ut 2,7 kg CO2, och förutom utsläpp av damm och kväveoxider.

Om du har en oljetank begravd i trädgården eller en anläggning i ett bostadsområde eller samhälle, kan detta också orsaka förorening av grundvatten om tanken läcker och förorenar marken. En förorening i grundmuren kan också få hela huset att rivas. Så det är kanske inte så konstigt att man vill ha en förändring från olja till annan uppvärmning.

Hur kan man byta värmekälla?

Att byta ut en oljepanna till en värmepump kräver exempelvis en installatör med goda färdigheter. Den befintliga anläggningen du har i huset för värmespridning kan säga mycket om hur ersättningsprocessen ska bli bäst och vilka lösningar du ska fokusera på. Här är det viktigt att använda kunniga yrkespersoner som kan bedöma din situation och ta reda på vad som fungerar bäst för ditt hem.

I vissa hem blir processen mer komplicerad än i andra. Här är frågan också vad du vill ha. Kanske har du alltid önskat ha golvvärme? Då är det ett perfekt tillfälle att fundera så att du kan få en bra bedömning av huruvida detta kan löna sig. Kämpar med inomhusklimatet och luftkvaliteten verkar dålig, kan du be om hjälp att skräddarsy en lösning som inte bara tar hand om uppvärmning, utan också ger bättre luftkvalité i ditt hem.

Det är alltid lämpligt att kontakta en installatör som kan göra ett hembesök och kartlägga dina behov.

Kom ihåg att genom att hitta den bästa lösningen för dig kan detta leda till ökad komfort, lägre energikostnader, högre värde på hemmet och på sikt en bättre ekonomi.

Se i filmen nedan hur enkelt en oljepanna byts ut mot luft/vatten värmepumpen ecodan:

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Anna Sjöström

Anna Sjöström

Presskontakt Head of Marketing