Gå direkt till innehåll
​6 tips för ett miljövänligare hem

Blogginlägg -

​6 tips för ett miljövänligare hem

Har du en önskan om ett mer miljövänligt hem? Du behöver inte täcka taket med solpaneler eller sluta duscha av den anledningen. Miljövänlighet kan vara både enkel och lyxig!

Att bo i ett hem som är både bra för miljön och själen kan vara en dröm för många. Lyckligtvis kan denna dröm vara en verklighet, och med mycket enkla knep! Vi har sammanställt våra 6 bästa tips på vägen till ett grönare liv.

1. Isolera väggar

Om du bor i ett gammalt hus är det hög sannolikhet att väggarna inte kommer att ha samma isolerings kvalité som moderna hus. Högre elräkningar när graderna utanför är i fritt fall, är egentligen inte förvånande, med tanke på att de dåligt isolerade väggarna resulterar i ett ökat behov av uppvärmning. När du försöker att värma ditt hem, kommer en stor del av den energi som värms praktiskt taget försvinna ut i tomma intet.

Att isolera väggarna kan verka som ett stort och dyrt projekt, men för många är det lönsamt på lång sikt. En bra isolering ökar inte bara husets komfort (särskilt på vintern), liksom värmebehovet kommer att minska kraftigt. Om ditt hus byggdes på 80-talet eller tidigare bör du överväga efterisolering. Om du så småningom säljer fastigheten kan investeringen ge en positiv inverkan på energimärkning - vilket i sin tur leder till ett mer värdefullt boende.

2. Byt ut gamla fönster

Fönster i alla typer av hem är stora syndare när det gäller värmeförlust. Fönstren kan stå för upp till 40 procent av värmeförlusten, även om fönstren ofta bara utgör 5-10 procent av den totala ytan. Det kan göras mycket genom att isolera runt fönstren, men om du verkligen vill ha en skillnad, rekommenderas att byta till låg-energifönster.

Låg-energifönster kan se till att värmeförlusten halveras! Dessutom kommer kylan också att sluta vara ett problem. Kallras är drag från fönstren, vilket bidrar till att sänka innertemperaturen i rummet. Det är särskilt obekvämt med sådana drag i vardagsrummet där möblerna ligger nära fönstren. Med andra ord blir det billigare, mer miljövänligt och mycket bekvämare att bo i ett hus med låg-energifönster.

3. Lev minimalistisk

Minimalismen håller på att bli den nya stora, speciellt efter att böcker om enklare liv har tagit fart. Har du någonsin noggrant tittat på hur mycket du egentligen äger? Hur mycket är det i ditt hus som du aldrig använder? Vill du ha mer minimalism i huset, men inte säker på var du ska börja?

Vad sägs om att ta reda på några hörn, packa ihop vad du inte använder, och om du inte har saknat det efter fyra veckor kan du donera det till välgörenhet eller ge bort till vänner. Se också till att du noga tänker på nya inköp av kläder, möbler, utrustning och mm. Vad behöver du, vad vill du ha och vad är bara impulsivt? Ett nytt sätt att tänka här kan hjälpa till att minska din konsumtion - och därmed klimatet och miljöpåverkan, och ge din plånbok en liten paus.

4. Gör ljuset hemma mer intelligent

Smarthus-tekniken kan också användas för att styra belysningen. Här kan du använda tekniken på ett enkelt och effektivt sätt, där du installerar en dörrbrytare vid ytterdörren, vilket medför om det finns någon hemma eller inte. Är du hemma kommer lamporna att vara på, medan om du går ut kommer allt att stängas av.

Du kan också dra nytta av mer avancerad teknik som låter dig styra ljuset genom en applikation på din mobil eller via din dator. Belysning kan också dra nytta av tidsreglering och "master-knappen", och det är fullt möjligt att integrera alla elektriska i samma smarta huslösning - så att det inte bara är belysning och värmepump som kan styras, men hela huset. Energibesparande, miljövänlig och otroligt lätt.

5. Låt trädgården växa och gro

Världen förlorar träd och växter på rekordfart. 2016 och 2017 såg världen den största globala förlusten av träd i historien. Det här är dåliga nyheter, eftersom träd tar hand om koldioxid men också representerar oerhört viktig produktion av syre, samt ger skydd och hem till oräkneliga djur och insekter. Vi har också sett att antalet bin är på väg ner - vilket också är negativt för miljö. Så vad kan du göra för att hjälpa till?

Vad sägs om att odla grönt i ditt eget hem? Fler och fler blir medvetna om växter och träd i trädgårdar och allmänna utrymmen i städer över hela landet. Även om vi lever allt tätare, är det viktigt att komma ihåg hur viktigt naturen är för planeten och själen. Hitta fred genom plantering, vattning, ogräsrensning och se det växa. Bidra till en fristad för djur och bin genom att fokusera på blommor som är omtyckt av insekter och träd som ger skydd mot väder och vind. Möjligheterna finns där - även för dem som bor i ett hyreshus utan veranda. Vad sägs om att gå tillsammans och skapa en grön plats på bakgården? Få några smutsiga fingrar och ett rent samvete!

6. => Köp värmepump

Kategorier

Kontakter

Anna Sjöström

Anna Sjöström

Presskontakt Head of Marketing

Relaterat innehåll